Zijn wie je bent

Ik ben wie U zegt dat ik ben

Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben;………….toen ik in het verborgene geborduurd werd………. (Psalm 139: 14-16) 

‘De Heer weet alles’ staat er boven deze Psalm in mijn Bijbel. Hij weet alles over mij. Hij kent mij en doorgrondt mij totaal. Dat is geen wonder, want Hij heeft mij gemaakt. Zoáls Hij mij gemaakt heeft, dát is het wonder.

Is dat een beangstigende gedachte voor je, dat God je helemaal kent in wie je bent? Voor mij was het dat ooit wel. Ik durfde me eigenlijk niet te laten kennen. Wilde graag als iemand anders zijn. Ik vond mezelf niet goed genoeg zoals ik was, sterker nog ik had een hekel aan mezelf. Die gedachten hield ik graag diep verborgen. Mijn gedachten waren gevangen in angst. Angst voor afwijzing door mensen, angst voor afwijzing door God. Totdat Hij me liet zien dat mijn gedachten gevangen waren door de leugenaar, de vijand van God, satan.

Maar het klopt toch, zul je zeggen? Wij zijn niet goed genoeg voor God zoals wij nu zijn. Wij zijn geboren in zonde en doen dagelijks verkeerde dingen. Ja dat is waar, maar het is niet de hele waarheid. Er is door God zelf iets gedaan wat een veel grótere waarheid is. Jezus heeft Zijn leven gegeven voor al onze zonden en als we dat van Hem geloven, dan zijn we Gods gerechtigheid geworden. Dan ziet God ons door Jezus heen. Dan zijn we verborgen in Hem en mogen we schitteren door Hem.

Want Hem die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem. (2Kor.5:21,HSV)

Als Jezus ons zo lief heeft gehad, dat Hij Zijn leven gegeven heeft voor ons, hoe kan het dan ooit bestaan dat we een hekel aan onszelf hebben? Waarom vond ik mezelf dan nog steeds niet goed genoeg? Ik heb me gerealiseerd dat ik Hem daar verdriet mee deed.

Gelukkig gaat God de Vader een proces met ons door. In dat proces ben ik aan het leren dat het goed is zoals Hij me gemaakt heeft. Dat ik in Hem een nieuwe schepping ben. Stap voor stap kan ik loslaten te willen zijn als anderen. Die, naar mijn idee zoveel mooier, beter of sterker zijn. Die zoveel meer presteren. Het zijn enkel mijn negatieve gedachten, die ik onder de heerschappij van Jezus leer brengen.

Want wij breken valse redeneringen af en elke hoogte die zich verheft tegen de kennis van God, en wij nemen elke gedachte gevangen om die te brengen tot de gehoorzaamheid aan Christus.(2Kor.10:4, HSV)

    Als ik Psalm 139 lees, ben ik verwonderd hoe God mij gemaakt heeft. Hoe Hij de nacht en duisternis laat verdwijnen. Mij bij Hem in het licht brengt.

De nacht licht op als de dag, de duisternis is als het licht (vers 12)

    Nee ik ben niet bang meer dat Hij me doorgrondt en kent. Ik weet me daardoor juist geborgen bij Hem in Zijn Licht, in Zijn Liefde. Ik leer steeds meer te zijn zoals Hij me heeft gemaakt, Zijn unieke schepping. Ik wil geen kopie meer zijn van anderen, maar mezelf. Het maakt dat ik me vrij voel.

Eén gedachte over “Zijn wie je bent”

  1. Zo erkenbaar,ik denk eigenlijk dat de meetste kristenen daar mee worstelen of geworsteld hebben .mijn bijbel en mijn verstand zegt dat ik Gods geliefde kind ben maar het land nog niet altijd in mijn hart. Bedankt voor de bemoediging,veel zegen gewenst rit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *